Lisování za studena je nejstarší a nejšetrnější způsob získávání oleje z rostlin. V takto vyrobeném oleji zůstává maximum cenných látek a navíc v přirozeném stavu, jak je dokáže lidské tělo nejlépe zužitkovat.
Přírodní oleje lisované za studena se bohužel v kosmetickém průmyslu používají minimálně. Základem drtivé většiny olejů nebo krémů na trhu jsou oleje minerální - paraffinum liquidum (získávané z ropy, s nulovým obsahem cenných látek a používané běžně i při výrobě dětské kosmetiky) a oleje rafinované (procházejí řadou procedur při vysokých teplotách, čímž většinu cenných látek a vitamínů ztrácejí).
Vysokou kvalitu olejů lisovaných za studena dobře dokumentuje příklad panenského olivového oleje (lisovaného za studena), používaného v potravinářství. Lékaři přímo spojují jeho konzumaci s celkovým lepším zdravotním stavem. Rafinované oleje už mají účinky výrazně menší. O blahodárném působení minerálních olejů na lidskou kůži se už rozhodně hovořit nedá (přilnou k pokožce a nevstřebávají se, ucpávají póry, zabraňují kůži v dýchání).
Srovnáme-li jednotlivé druhy olejů na trhu, tvoří oleje lisované za studena naprosto odlišnou třídu.